- Ralph Hamers heeft zich voor het eerst publiekelijk uitgelaten over het onderzoek naar zijn rol in het witwasschandaal bij ING.
- De voormalig ING-topman zegt altijd naar eer en geweten te hebben gehandeld. Hij heeft vertrouwen in een goede uitkomst en rekent op vrijspraak.
- Hamers maakte vorig jaar de overstap naar UBS. De Zwitserse bank boekte uitstekende resultaten.
Lange tijd hield hij zich stil, maar nu heeft voormalig ING-topman Ralph Hamers dan toch gereageerd op zijn strafrechtelijke vervolging voor het falende toezicht op witwaspraktijken bij de Nederlandse bank.
“Ik heb altijd integer gehandeld in mijn tien jaar bij ING en heb vertrouwen in een goede uitkomst van deze zaak”, zegt Hamers dinsdag in gesprek met de Amerikaanse nieuwszender CNBC.
“Er is eerder een onderzoek geweest, dat duurde meer dan twee jaar. De aanklagers hebben toen een grondig onderzoek gedaan en kwamen tot de conclusie dat er geen verdenking is tegen geen enkele werknemer van ING, waaronder mijzelf.”
Hamers gaf leiding aan ING toen het bedrijf in 2018 een boete kreeg van 775 miljoen euro wegens nalatigheid bij het bestrijden van witwassen. De bank schoot onder meer tekort in de uitvoering van cliëntenonderzoeksprocedures ter voorkoming van financieel-economische criminaliteit bij ING Nederland.
Het Openbaar Ministerie gaf in eerste instantie aan geen grond te zien voor vervolging van individuele ING-medewerkers. Wel vertrok financieel directeur Koos Timmermans van ING in de nasleep van de affaire.
Het gerechtshof in Den Haag kwam in december 2020 tot een andere conclusie en besloot Hamers toch strafrechtelijk te vervolgen. Het kan volgens de rechtbank het niet zo zijn dat bestuurders van een bank vrijuit gaan als zij onvoldoende hebben gedaan om “verboden gedragingen” tegen te gaan.
Onverwachte overstap naar UBS
Vorig jaar maakte Hamers een overstap naar de Zwitserse bank UBS. Dat kwam als een verrassing. UBS is namelijk een grote vermogensbeheerder en Hamers heeft weinig ervaring op dit terrein.
Hamers zou vanwege zijn rol in de witwaskwestie in Nederland tegen een beroepsverbod van drie jaar kunnen aanlopen. Maar zover komt het niet, omdat hij sinds kort in Zwitserland aan het roer staat van UBS. Zwitserland is geen lid van de EU en daarmee valt hij momenteel ook niet onder de Europese regels.
Ook zou een veroordeling van Hamers betekenen dat hij een strafblad krijgt en daarmee een aantekening op zijn Verklaring Omtrent Gedrag. Dat zou weer betekenen dat hij bij een eventuele aanstelling in de toekomst bij een Europese bank nog eens extra zal worden gecontroleerd. Daarmee is overigens niet gezegd dat hij niet meer binnen de financiële sector aan het werk kan.
UBS houdt vertrouwen in Ralph Hamers
De grootste bank van Zwitserland heeft tot dusver gezegd volledig vertrouwen te hebben in Hamers. Voorzitter Axel Weber sprak medio januari opnieuw zijn steun uit voor de Nederlandse topman.
Overigens wilde hij niet direct antwoord geven op de vraag of hij er vertrouwen in heeft dat Hamers aan het roer blijft staan van de Zwitserse grootbank. "We blijven de situatie volgen en komen met nieuws als er ontwikkelingen zijn."
Vorige maand werd door bronnen nog gemeld dat er interne discussies zijn binnen de top van UBS over de vervolging van Hamers die sinds november aan het roer staat bij de bank. Er zou zelfs al zijn gepraat over wie een mogelijke vervanger voor Hamers zou kunnen zijn, mocht zijn positie onhoudbaar worden.
Financiële resultaten van UBS zijn een opsteker
Hamers gaf dinsdag bij de presentatie van de jaarcijfers van UBS aan de juridische kwestie rondom ING met vertrouwen tegemoet te zien. Hij zegt bij de bank altijd naar eer en geweten gehandeld te hebben en ook zijn volledige medewerking te hebben verleend aan het antiwitwasonderzoek.
De resultaten van UBS zijn overigens een opsteker voor Hamers. De bank sloot het jaar af met een winst in het slotkwartaal van 1,7 miljard dollar. Daarmee presteerde UBS veel beter dan waar kenners rekening mee hielden. De bank overtrof ook de eigen verwachtingen.
UBS hoefde in het afgelopen kwartaal slechts 66 miljoen dollar opzij te zetten om uitstaande slechte leningen te dekken. Hier gingen kenners uit van zeker 159 miljoen dollar die opzij moest worden gezet.